در ابتدا گمان میرفت ویروس کودکان را راحت بگذارد؛ اما با گذر زمان نه تنها تجمع در مراکز بهویژه محیطهای دربسته ممنوع شد، که دیگر خبری هم از مصونیت کودکان دربرابر بیماری نبود تا بدانجا که به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در کنفرانسی خبری، این دیدگاه که کودکان مبتلا نمیشوند نادرست است و یافتهها نشان میدهد کودکان هم با این بیماری درگیر شده و حتی جان سپردهاند.
به هر روی، اقدام ناگزیر و فوری تعطیلی مهدها از بیم جان کودکان و کارکنان، سبب شد بسیاری از خانوادهها برای نگهداری فرزندانشان به زحمت بیفتند. برخی کسی را نداشتند که فرزندانشان را نزد او بگذارند، برخی دیگر از امنیت و بهداشت محیطهای دیگر مطمئن نبودند و در این میانه چه بسا مادرانی که شغل خود را رها کردند یا به دورکاری روی آوردند و یا ساعات کاری را کاهش دادند.
این روند تا به امروز و با وجود بازگشایی مجدد مهدهای کودک ادامه یافته است؛ اما حال مهدها هم خوب نیست. بسیاری از مهدهای کودک در شیراز در ساختمانهای استیجاری فعالیت میکنند که جز راهافتادن پویشهایی برای تامین یا بخشش اجارهبهای آنها در یکی دو ماه نخست شیوع بیماری، به فراموشی سپرده شدند، بسیاری از مربیان بیکار شدند و همچنان تعدادی از مهدها در تعطیلی به سر میبرند و حتی بیم آن میرود که دیگر نتوانند پا بگیرند و درشان برای همیشه بسته بماند.
یکی از این مادران شیرازی در گفتوگو با ایرنا به مشکلی که در تعطیلی مهد کودک برای فرزندش پیش آمده بود، اشاره کرد و گفت: اوایل شیوع کرونا با بسته شدن مهد کودک دخترم، وی را ناچار به یکی از اقوام سپردیم، فرزندم از خوردن غذا امتناع کرده بود و مراقب وی با گفتن قصهای ترسناک او را از عواقب غذا نخوردن ترسانده بود که سبب شد دچار لکنت زبان موقت شود.
وی که حسابدار یکی از فروشگاههای بزرگ شیراز است، عنوان کرد:ناچار شدم برای مدت طولانی مرخصی بگیرم و حال با بازگشایی مهد فرزندم را به آنجا سپردم؛ زیرا دستکم اصول تربیتی کودک را میشناسند و به دلیل نظارت تماموقت کمخطرتر است، البته از لحاظ شهریه باید مبلغ بیشتری را باید نسبت به گذشته پرداخت کنیم که هنوز دقیقا معلوم نشده.
مهدها امنتر از دیگر مکانها هستند
این مادر شاغل درباره نحوه نگهداری کودکش در مهد اظهار کرد: تعداد کودکانی که به مهد میآیند بسیار کاهش یافته و عملا میتوان فاصله اجتماعی را رعایت کرد، از لحاظ اصول بهداشتی نیز باید گفت هیچ جا بیخطر نیست و با توجه به تجربهای که داشتیم مهد برای کودکمان امنتر است.
او افزود: از سوی دیگر آموزش به کودکان درباره بیماری با روشهایی همچون بازی و شعر به آنها کمک میکند که بیاموزند اصول بهداشتی را رعایت کنند؛ همچنین رشد شناختی کودک با در خانهماندن طولانیمدت عقب میافتد که اتفاق ناگواری است، البته در زمان تعطیلی مهد به صورت مجازی تکالیفی از سوی مربی دخترم تعیین میشد؛ مثلا اینکه در موضوعی نقاشی بکشد یا کاردستی درست کند.
مریم خواجوی مدیر مهد کودک اندیشه شیراز نیز در گفتوگو با ایرنا وضعیت مهدهای کودک را چنین توصیف کرد: اوضاع بسیار بد است و نمیتوانیم آیندهای امیدوارکننده را پیشبینی کنیم. تا امروز صبر کردیم و تا آخر شهریور هم صبر خواهیم کرد که بتوانیم وضعیت را برآورد کنیم.
او افزود: در شیوع بیماری این ما نیستیم که شرایط را تعیین میکنیم؛ بلکه تابع دستورالعملهای وزارت بهداشت هستیم؛ اما متاسفانه هر روز آمار بیماری بیشتر میشود و حتی این ادعا که بچهها بیشتر در امان هستند نیز رد شده است و همین کار را سخت میکند؛ چون مخاطبان ما کودکان هستند و هرچه این وضعیت با این شدت ادامه یابد، احتمال فعالیت مجدد نیز ضعیفتر میشود.
چشمانداز خوبی پیش روی مهدها نیست
خواجوی با بیان اینکه برخی خانوادهها چارهای جز سپردن فرزندانشان به مهدها ندارند، گفت: بعضی همچنان مایل هستند فرزندانشان را به مهد بیاورند، برخی ترجیح میدهند خودشان مرخصی بگیرند یا با کمک خانواده احتیاجات خود را رفع کنند؛ اما در مجموع باید گفت چشمانداز خوبی پیش روی ما نیست.
او ابراز داشت: در وضعیت کنونی نمیتوان درباره هیچ چیز با قطعیت سخن گفت؛ چون حتی آموزش و پرورش هم که یک وزارتخانه است و برنامههایی بسیار دقیق برای آموزش دارد، هنوز درباره حضوری یا مجازی بودن آموزشها در سال تحصیلی جدید تصمیم قطعی نگرفته است.
این مدیر مهد که در ساختمانی استیجاری فعالیت میکند، بیان داشت: اجارهبهای ملک ما بخشیده نشد؛ همچنین هیچ تسهیلاتی از بانکها دریافت نکردیم زیرا دستانداز گرفتن وام بسیار است، اما مربیان مشمول بیمه بیکاری شدند و از آن بهره گرفتند.
به گفته این فعال حوزه کودک اگر حمایتی جدی از مهدکودکداران صورت نگیرد، ناچار ملک را تحویل خواهند داد و فعالیتشان دستکم تا زمان بازگشت به وضعیت عادی امکانپذیر نخواهد بود.
مهد تعطیل نمیشود، شیوه نامهها عوض میشود
معاون اجتماعی بهزیستی فارس نیز در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: بعد از اینکه اعلام شد مهدهای کودک میتوانند با رعایت شیوهنامههای اعلامی بازگشایی شوند، بخشنامه دیگری مبنی بر فعالیت یا عدم فعالیت آنها اعلام نشده است.
معصومه فروتن بیان داشت: البته ممکن است در برخی شهرستانها کمیته پیشگیری از کرونا اعلام تعطیلی کرده باشد، به هر روی مدیرکل دفتر امور کودکان و نوجوانان کشور اعلام کرده است که اگر شرایط هم قرمز باشد، تنها شیوهنامههای بهداشتی تغییر میکند؛ بدینمعنا فاصلهها بیشتر میشود، روزهای حضور تغییر میکند و یا مثلا مجموعهها دو شیفت میشوند.
وی با بیان اینکه نامنویسی در مهدهای کودک صورت میگیرد، افزود: مهدها میتوانند کودکان را با رعایت شیوهنامهها تحویل بگیرند، در شرایط کنونی مهدکودک محیطی امن برای نگهداری فرزندانی است که خانوادههایشان نیاز دارند کسی به آنها کمک کند و چارهای جز حضور در مهدها ندارند.
معاون اجتماعی بهزیستی فارس با اعلام اینکه مهدهای کودک با رعایت شیوهنامههای بهداشتی میتوانند فعالیت کنند، عنوان داشت: مهدهای کودک پیش از شیوع کرونا نیز همیشه موارد بهداشتی را رعایت میکردند و ورود به مهدها شرایط ویژهای داشت؛ بنابراین از لحاظ بهداشتی کارآزمودهاند و نباید از این بابت نگرانی وجود داشته باشد.
معاون اجتماعی بهزیستی فارس اظهار کرد: سازمان بهزیستی تلاش بسیاری کرده است تا مهدهای کودک بتوانند از این روزهای دشوار عبور کنند. در مرحله نخست این رسته با عنوان شغل آسیبدیده از کرونا در وزارت کشور پذیرفته شد.
فروتن با بیان اینکه متقاضیان میتوانند در سامانه کاراکرونا درخواست وام با بهره ۱۲درصدی ثبت کنند، عنوان داشت: پیش از این شروطی برای دریافت این وام عنوان شده بود که آن شرطها نیز برداشته شد؛ افزون بر این در زمینه بازگشایی آموزشهایی برای رعایت اصول بهداشتی بهصورت مجازی و رعایت فاصله فیزیکی ارائه شده است.
وی درباره وضعیت بیمهای کارکنان مهدهای کودک گفت: شاغلان این حوزه مشمول دریافت بیمه بیکاری کرونا شدند؛ همچنان نیز در حال پیگیری برای برخی دیگر هستیم که تاکنون از بیمه بیکاری استفاده نکردهاند. ممکن است کسی ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه داشته باشد که برای چنین روزهایی بوده است و از همین رو با قوت تمام بیمه بیکاری مشمولین را پیگیری میکنیم.
فروتن با بیان اینکه بهزیستی استان فارس در دو مرحله بستههای معیشتی به کارکنان مهدکودکها اهدا کرده است، افزود: بخشی از این بستهها برای زنان سرپرست خانوار و بخشی دیگر برای افرادی بود که به هر نحوی به کمک نیاز داشتند که با شناساییهای صورت گرفته، انجام شد.
نرخ شهریه مهدها قطعا باید افزایش یابد
معاون اجتماعی بهزیستی فارس درباره افزایش نرخ شهریه مهدهای کودک نیز گفت: این نرخ قطعا باید افزایش یابد؛ چراکه هرساله براساس تورم افزایش قیمت لحاظ میشود و موضوع مختص امسال نیست؛ اما هنوز سازمان حمایت از مصرفکننده افزایش نرخی ابلاغ نکرده و فعلا شهریهها علیالحساب پرداخت میشود.
ساختمان ۹۰درصد مهدهای شیراز استیجاری است
وی یکی از مشکلات اساسی مهدکودکها را در حوزه اقتصادی استیجاری بودن ملک آنها عنوان کرد و بیان داشت:مکان قریب به ۹۰ درصد مهدکودکهای شیراز استیجاری است و هماکنون پرداخت اجاره برای آنها بسیار دشوار شده است، چون کلاسهای فوق برنامه تابستانه لغو شده و نامنویسی برای مهرماه به تعویق افتاده است و این نبود درآمد چرخهای نامطلوب ایجاد کرده که باعث ضرر و زیان در همه ارکان میشود.
فروتن با بیان اینکه پویش همدلی برای پرداخت اجارهبهای مهدها در فارس رخ داد، اظهار کرد: این اتفاق بیشتر در شهرستانهای کوچکتر روی داد و مالکان در شیراز کمتر همکاری کردند. از آنجا که همه ما اعضای یک جامعه هستیم، بخشی از ضرر روزگار کنونی را مهدها، بخشی را باید والدین و بخشی را دولت باید تامین کند و در این زمینه بهویژه مالکان را به یاری دعوت میکنیم.
هم اکنون ۱۹ شهرستان فارس در وضعیت قرمز، ۱۵ شهرستان زرد و ۲ شهرستان در وضعیت سفید هستند. تا ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، دو هزار و ۶۸۵ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدند و مجموع بیماران در کشور به ۳۰۹ هزار و ۴۳۷ نفر رسید ، متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۲۰۸ بیمار جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۷ هزار و ۱۹۰ نفر رسیده است.
منبع خبر: سایت ایرنا