حمایت روانی، وظیفه والدین در هنگام بیماری کودک
مراقبتها و توجه پدر و مادر به کودک در هنگام بیماری، در کنار مصرف داروها در درمان او بسیار اهمیت دارد. چون وقتی کودک بیمار می شود علاوه بر صدمه بدنی، احساس نا امنی نیز می کند. اما پدر و مادر با محبت و توجه بیشتر، میتوانند به تقویت حس امنیت او کمک کنند.
آرامش خود را حفظ کنید
خیلی از پدر و مادرها و به ویژه مادران به دلیل محبت و وابستگی زیادی که به فرزندشان دارند، به محض اینکه کودک تب میکند، به قدری نگران و مضطرب میشوند که متوجه نیستند کودک رفتار آنها را مشاهده میکند و با دیدن آنها درباره میزان بهبودی و دشواری بیماریاش نتیجهگیری میکند. بنابراین والدین باید در هنگام بیماری فرزندشان آرامش خود را حفظ کنند تا کودک با دیدن آنها احساس امنیت کند.
آسایش لازم براى کودک بیمار
– کودک بیمار به خواب زیادی دارد، بنابراین باید شرایط لازم را برای خوابیدن او فراهم آورید و صداهای محیط اطرافش را تا جایی که میتوانید کم کنید.
– هر روز صورت، گردن، دستها و حتى پاهاى بچه را تمیز کنید، این کار او را شادابتر مىکند. در صورت اجازه پزشک مىتوانید او را حمام کنید، اما باید دقت کنید که درجه حرارت آب مناسب و حمام گرم باشد.
– هر چند وقت یکبار هواى اتاق را عوض کنید و براى اینکه بچه سرما نخورد، هنگام تعویض هوا او را به اتاق دیگرى ببرید. پیش از اینکه کودک به تخت خود بازگردد، باید اتاق او را دوباره گرم کنید.
– ملحفههاى کودک را زود به زود عوض کنید چون عرق کردن یکى از واکنشهای طبیعی بدن براى پائین آوردن تب است. پس براى جبران آب از دست رفته، به او مایعات بدهید.
پوشاندن کودک بیمار
کودکی که تب دارد و درجه حرارات بدنشبالا است را نباید بیش از حد بپوشانید چون تب او بالا میرود. در صورتی که اتاقها به اندازه کافی گرم باشند، او میتواند لباسهای نازکتر بپوشد. اما لازم نیست بچه حتما در همه ساعتها بلوز پشمی یا ضخیم بپوشند. شما میتوانید زمانی که فرزندتان میخوابد روی او پتو بیندازید.
کودک را مجبور به استراحت نکنید
بیماریهایی که طول درمان زیادی دارند یا دوره نقاهت طولانی دارند، کودک را مجبور نکنید که استراحت کند بلکه به او لباس مناسب بپوشانید و اجازه دهید در آرامش بازى کند. بهتر است بچه به تنهائى یا با فردى بزرگسال بازى کند چون علاوه بر موضوع سرایت بیمارى، هیجان و خستگى براى بهبودی او خوب نیست.
برنامه منظم داشته باشید
برای مراقبت از کودک برنامهریزی کنید و در ساعتهای مشخصی به این کار بپردازید. مثلا صبحها بعد از بیدار شدن کودک و عصرها درجه حرارت بدن او را اندازه بگیرید. همچنین برای پاککردن بینی و دارو دادن ساعتهای معینی را در نظر بگیرید. اگر مراقبتها در طول روز بهصورت پراکنده انجام شود، او عصبی و خسته میشود.
چه غذاهایی به کودک بدهید؟
– محدودیتهای غذایی را رعایت کنید و به جز آنها هر چه میخواهد به او بدهید. اما اگر او هیچ چیز نمیخورد، اصرار نکنید چون کودک میداند چه چیزی برایش خوب و چه چیزی بد است. اما باید حواستان باشد که برای پایین آمدن دمای بدن و جبران آب بدنش حتماً مایعات بنوشد بنابراین در این یک مورد اصرار داشته باشید.
– اگر کودک تمایل به خوردن غذا نداشته باشد، در صورتیکه اسهال نداشته باشد، میتواند به رژیم غذائی همیشگی خود ادامه دهد. او را وادار به خوردن نکنید اما میتوانید شیری رقیقتر برای او تهیه کنید یا به او آب بدهید. اگر نوزاد اسهال دارد شیر او را قطع کنید و غذاهای ضد اسهال به او بدهید.
– به بچههای بزرگتر میتوانید سوپ، کمپوت سیب در آلو، و موز له شده و بیسکویت هم بدهید. زمانیکه حال بچه رو به بهبود میرود،باید کمکم رژیم معمولی او را از سر بگیرید. اما هرگز فرزندتان را مجبور به غذا خوردن نکنید. اما اگر بچه تب دارد تا آنجا که میتوانید به او مایعات بدهید و حتی شبها در مواقعی که بیدار است به او آب بدهید. تب، آب بدن را کم میکند در صورتی که بدن کوچک کودک ذخیره آب ناچیزی دارد.
– آب، آبمیوه، شربت آبلیمو، دمکرده، چای، آب قند و نوشیدنیهای مشابه را میتوانید به بچه بدهید. اما بهتر است این نوشیدنیها خنک باشند. حتی اگر بچه غذا نخورد، موادغذائی شیرین مانند عسل، آب میوه، کمپوت، برنج و آبقند، حداقل کالُری لازم را به بدن او میرسانند.
تغییرات مهم را یادداشت کنید
درجه حرارت بدن کودک را روی یک برگ کاغذ و با مشخص کردن روز، تاریخ و صبح و شب آن یادداشت کنید. همچنین ناراحتیهایی مانند استفراغ، اسهال، سرفه و غیره را هم یادداشت کنید تا در دیدار بعدی با پزشک یا هنگام تماس تلفنی با او در میان بگذارید.